Deepsea 116660 D-Blue James Cameron Replika Klockor

Djupklassificeringen på urtavlan på Rolex Deepsea 116660 replikan säger tydligt: ”12 800 ft = 3 900 m”, en imponerande vattenbeständighetsspecifikation som är mer än ett dussin gånger högre än den nuvarande högsta djupnivån på 300 meter (1 000). ft) för Rolex Submariner. Dessutom är Deepseas voluminösa kropp byggd för extrem robusthet kraftigare än Sub-marinern. För aficionados kan sådana skillnader baserade på visuella signaler från Submariner och Deepsea mycket väl anses vara ytlig, ordlek avsedd, eftersom det bara anger det uppenbara.

Historien ger en bättre förståelse för de viktigaste skillnaderna mellan Deepsea, som är kategoriserad under den nuvarande Sea-Dweller-samlingen, och Submariner. ”Deepsea”-beteckningen tilldelas Sea-Dweller dykkopior som är klassade till 3 900 m (12 800 fot) medan de med endast ”Sea-Dweller”-beteckningen på urtavlarna är certifierade vattentäta till 1 220 m (4 000 fot) ft) eller mindre för tidigare modeller. Det ”nominella värdet” för sådana djupvärderingar är faktiskt konservativt eller ”undervärderat” helt enkelt för att det finns ytterligare 25 % säkerhetsmarginal för äkta falska dykklockor.

Rolex Submariner som lanserades 1953 var designad för dykare, medan Sea-Dweller som avtäcktes 1967 utvecklades med mättnadsdykare i åtanke. När mättnadsdykning blev mer allmänt antagen från 1960-talet, blev Rolex Sea-Dweller lösningen för dykare som upplevde problem på grund av instängd heliumgas i sina befintliga dykkopior. När heliumuppbyggnaden i klockfodralet inte kan fly helt medan dykare genomgår dekompression, kan det högre trycket inuti orsaka en våldsam förskjutning av kristallen.

Rolex-lösningen var en fjäderbelastad envägsventil som gjorde att helium kunde släppas ut när trycket inuti replikaklockan var större än omgivningsförhållandena, och därigenom uppnå jämvikt. Patenterad av Rolex, dess debut 1967 kom i form av Sea-Dweller 1665 – världens första dykklocka utrustad med heliumutrymningsventil.

Tidiga versioner har större ”Sea-Dweller”-typsnitt tryckta ovanför ”Submariner”-inskriptionen på urtavlarna. Det är underförstått att någon gång i början av 1970-talet levererades ett begränsat antal modifierade Rolex Submariner 5513 och 5514 utrustade med heliumutrymningsventil till mättnadsdykare från Comex (Compagnie Maritime d’Expertises). Tekniskt sett anspelar alla dessa på Sea-Dweller som en utveckling av Submariner. Jämfört med Submariners har replika Rolex Sea-Dwellers heliumutrymningsventilen som standardfunktion för att komplettera deras högre djupklassificering.

 

Replika Deepsea 116660 D-Blue James Cameron

Deepsea 116660 D-Blue James Cameron © Rolex Replica

Tre Ton Tryck

2008 dök repliken Rolex Deepsea 116660 upp, alltså namngiven som en hyllning till Deep Sea Specials falska klocka; i synnerhet den tredje experimentella prototypen Deep Sea Special som gjorde ett världsrekorddyk redan 1960 i västra Stilla havet. Medan den var fastspänd på den bemannade Trieste-doppbåten överlevde denna Deep Sea Special nedstigningen ner till 10 916 meter (35 814 fot) i Mariangraven.

Precis som sin namne från 1960, har kopian Deepsea 116660 ett högt djup på 3 900 meter, vilket gör att den tål cirka tre ton kraft. På dess fläns klockan 12 finns inskriptionen ”Original Gas Escape Valve” som indikerar den inbyggda heliumutrymningsventilen medan ”Ring Lock System” stolt proklameras klockan 6. Detta Ringlock-system är den Rolex-patenterade tredelade pansarväskans arkitektur. Den omfattar en kvävelegerad kompressionsring av rostfritt stål placerad inuti höljet och runt rörelsen och det är denna grund som stöder kristallen och baksidan. Fodralet i titan av klass 5 är fäst vid kompressionsringen med en 904L skruvring i rostfritt stål. Titanets flexibilitet stärker den hermetiska tätningen av höljet eftersom när djupet ökar utövar vattentrycket krafter som får komponenterna att passa tätare ihop.

Deepseas 5 mm kupolformade safirglas gjord av aluminiumoxid skyddar urtavlan. Triplock-skruvningskronan har tre tätningar för att säkerställa vattentät säkerhet, en funktion som Rolex liknar den hos en ubåtslucka. Oyster-armbandet från Deepsea 116660 kommer med ett dubbelt förlängningssystem som fälls ut för att passa över en dykardräkt upp till 7 mm tjock.

Det råder ingen tvekan om att Deepsea 116660-kopian har levt upp till sitt namn eftersom den till och med har fungerat som riktmärket i skapandet av Deepsea Challenge, den senaste experimentklockan. I mars 2012 sjönk tre falska Deepsea Challenge-klockor fästa på robotarmen och skrovet på Deepsea Challenger-doppbåten under befälet av den kanadensiske filmskaparen James Cameron till 10 908 m djup i Mariana Trench, det andra dyket efter 52-dykningen. år; det första var Trieste-dyket 1960. Vad som är betydelsefullt är att Deepsea Challenge antog funktioner som finns i Deepsea 116660 som Ringlock-systemet, materialen såväl som det automatiska urverket Caliber 3135 (som också driver Deepsea 116660). Deepsea Challenge var dessutom utrustad med Oyster-armbandet med Rolex Glidelock och Fliplock förlängningssystem. I ett nötskal är repliken Deepsea Challenge en förbättrad version av Deepsea 116660.

Passande nog såg Camerons Deepsea 116660-replika med den svarta urtavlan hela dyket när den var fastspänd på hans handled. 2014 släppte falska Rolex en specialversion av Deepsea med en D-blå urtavla 116660 för att fira Camerons historiska solodjupdykning. Den främsta höjdpunkten är den D-blå urtavlan med sin djupblå till svarta gradient som anger Deepsea Challengers nedstigning från den blå ytan till det djupa, mörka djupet. ”Deepsea”-etiketten ovanför ”Sea-Dweller”-inskriptionen tar sin färg från Camerons gröna dränkbar. Föga överraskande fick Deepsea med den D-blå urtavlan 116660 smeknamnet Deepsea ”James Cameron”.